Nemovitost v insolvenčním řízení

Prodej nemovitosti bude v insolvenci povinný

Osobní bankrot je velmi nemilá věc, která může potkat každého z nás. Nepříznivá životní situace vás zažene do kouta a vy se můžete ocitnout v exekuci či insolvenci. Od června 2019 došlo k novelizaci insolvenčního zákona a je dobré vědět, co vše se změnilo.

Chci vyplatit insolvenci »

Novela insolvenčního zákona přitvrdila

Od června letošního roku nebude možné oddlužení pouze splátkovým kalendářem. V návaznosti na nový insolvenční zákon jsou nyní insolvenční správci povinni prodat dlužníkův majetek a také aktivně zjišťovat, jestli takovým majetkem dlužník disponuje.

Obava, že přijdete o střechu nad hlavou i v této situaci, nemusí být velká. Služba výkup nemovitostí bez nutnosti stěhování, je řešením, jak se dostat z této situace a v nemovitosti zůstat i nadále bydlet.

Insolvenční správce je v prodeji majetku limitován, nesmí prodat tzv. obvyklé vybavení domácnosti, do kterého spadá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské náčiní a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, přikrývky, ložní prádlo, studijní a náboženská literatura, školní potřeby a hračky. K výjimce dochází, pokud cena těchto předmětů přesahuje běžnou cenu vybavení.

Prodej movitého majetku před úpravou insolvenčního zákona neměl moc velký vliv, protože cenné předměty šlo jednoduše schovat a běžné vybavení zase nemělo příliš velký finanční potenciál, na rozdíl od nemovitostí např. byt, rodinný dům, pozemek atd.

Novinka – nemovitost se prodá

Nemovitost nebo auto lze prodat v případě, pokud prodej dává ekonomický smysl. Cena tohoto majetku musí být dostatečně vysoká, aby z něj insolvenční správce mohl pokrýt náklady na zajištění prodeje, svou odměnu a zároveň proplatit finanční částku věřitelům.

Novela zákona však zavádí i ochranu obydlí dlužníka. Dlužník není povinen vydat svou nemovitost insolvenčnímu správci, pokud její hodnota nepřesáhne hodnotu stanovenou v nařízení vlády. Tato ochrana se ale nevztahuje na nemovitosti, které jsou již zastaveny.

V insolvenčním řízení pak u těchto nemovitostí dochází k dražbě, kde odhadovaná cena nemovitosti je mnohdy nižší, než je cena tržní. Pokud je dražba v prvním kole neúspěšná, tak se cena nemovitosti sníží, dokud se nemovitost neprodá.

Jak zabránit prodeji nemovitosti v insolvenci

Pokud se budete chtít této nepříjemné situaci vyhnout, můžete se obrátit na nás. Specializujeme se na výkup zadlužených nemovitostí se zástavou či exekucí.

VYPLACENÍ
INSOLVENCE

Vykoupíme vaší nemovitost
do 48 hodin
od podpisu smlouvy.

Vyplatíme všechny vaše závazky.

Možnost v nemovitosti bydlet nadále.

Mám zájem